Loading...

Udveksling af visitkort

 

Tillykke med dit NetværksMester-kursus " Visitkort – et vigtigt værktøj ". Kurset består ud over teksten i denne mail af en lydfil, et opgaveark, som hjælper dig til både at udfærdige dit visitkort og at bruge det på en måde, som opbygger relationer.

Du kan også lytte til nedenstående:

 

 

Du kender ham sikkert godt – ham, der farer rundt til alle i rummet og afleverer visitkort. Det føles lidt akavet og er sjældent vejen til at opbygge en varig relation. Men hvordan gør man så? Hvis du nogensinde har prøvet at være til et arrangement med såkaldt speed-networking ved du, at nogle mennesker opfatter udveksling af visitkort som selve formålet med at mødes. Men faktisk er visitkortet kun et af de elementer, der skal til for at skabe og fastholde en god relation. Formålet med at udveksle visitkort er at have noget at huske hinanden ud fra, men det er mødet og den opståede relation, der er vigtig.  

 

Hvornår skal visitkortet på banen?

Efter et par ordudvekslinger med en ny kontakt er det helt i orden at bede om hans eller hendes visitkort. Det er dog vigtigt, at du gør netop det, altså beder om et visitkort i stedet for at lange dit eget frem. Når du har fået visitkortet, så se ordentligt på det. Får du de informationer, du har brug for for at huske vedkommende? Hvis ikke er det meget relevant at stille supplerende spørgsmål. Det viser, dels at du er seriøs og gerne vil sikre dig brugbare viden, dels at du virkelig er interesseret i personen og professionel. Spørg din samtalepartner, om du må bruge visitkortet til at skrive små notater på. Det er et godt signal at sende – og hjælper dig med at huske ham eller hende, når du er kommet hjem. Inden du afslutter samtalen, er det helt legalt at aflevere dit eget visitkort til modparten, hvis modparten ikke har bedt om det. Du kan for eksempel sige: ”For en sikkerheds skyld får du lige mit visitkort, så har du også mine data”. Det sender et godt signal om, at du gerne vil hjælpe.    

 

Hvad skal et visitkort kunne?

Som sagt er visitkortets fornemmeste opgave, at hjælpe hukommelsen. Derfor er det vigtigt, at det har de nødvendige kontaktdata og også gerne en klar angivelse af, hvad personen bag kortet kan hjælpe med. De færreste tænker over, at der også er en bagside på kortet; den er meget velegnet til at skrive et par ord om den forskel, du gør for dine kunder. Tænk samtidig på, at bagsiden skal kunne bruges til noter, så alt for fancy lak eller lignende er ikke optimalt. Forbavsende mange visitkort viser ikke klart, hvilken branche personen er indenfor. Det er især vigtigt, hvis firmaet hedder noget i stil med Consult eller –konsulenten, som kan dække over rigtig mange forskellige brancher. Her kan en god tagline gøre en stor forskel. Et eksempel på det er Lises tagline fra firmaet TEKSTPERTEN – ”forbinder mennesker med ord”. Det er også en god idé at have dit billede på visitkortet. Et foto taler nemlig til den kreative del af hjernen og sniger sig på den måde ind i hukommelsen hos dem, du møder.  

 

Hvordan skal du bruge visitkort?

Visitkortet er et netværksværktøj, ikke et OK til at sende hvad som helst, når som helst. Når du har modtaget en persons visitkort, skal du derfor behandle det med respekt. Selv om du nu i princippet har fri adgang til personens mailboks, er det en dårlig idé at misbruge det med informationer og tilbud, som personen ikke udtrykkelig har bedt om. Dels er det spam – og faktisk ulovligt - dels spolerer det fuldstændigt dit arbejde med at opbygge en langvarig og god relation. Hvis du mener, du har noget relevant at sende vedkommende, skal du ringe først. Det, du skal bruge visitkortet til, er intelligent opfølgning; det går vi i dybden med i en senere session. På opgavearket kan du arbejde lidt med det indtryk, dit visitkort skal efterlade hos en ny kontakt.